08.02.2017

Адреси и обхват на избирателните секции в МИР 02- Бургаски за изборите за народни представители на 26 март 2016 г.

06.02.2017

РЕГИСТРАЦИЯ НА КАНДИДАТСКИ ЛИСТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

СЛЕД ИЗВЪРШЕНА РЕГИСТРАЦИЯ  В РИК НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ, СЪОТВЕТНО В ЦИК НА ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ, ПОСОЧЕНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТИ ПРИСТЪПВАТ КЪМ СЛЕДВАЩА СТЪПКА - РЕГИСТРАЦИЯ НА КАНДИДАТСКИ ЛИСТИ В РИК.

Кандидат може да бъде всеки български гражданин, който отговаря едновременно на следните условия:

- няма друго гражданство;

- навършил е 21 години към изборния ден включително;

- не е поставен под запрещение (пълно или ограничено);

- не изтърпява наказание лишаване от свобода.

 

Не могат да бъдат предложени и регистрирани от партии и коалиции като кандидати за народни представители военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции“, държавните служители от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членството в политическа партия.

Тези граждани могат да участват в изборите само като независими кандидати, издигнати от ИК.

По отношение на подаваните документи:

  1. За кандидати, предложени от партии и коалиции:

 

Кандидатите, предложени от партия или коалиция, се регистрират от РИК след представяне на предложение от съответната партия или коалиция с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидатите за народни представители (Приложение № 66-НС от изборните книжа).

 

Предложението се подписва от представляващото/ите партията или коалицията лице/а или от изрично упълномощени от тях лице/а.

 

МОЛЯ НОСЕТЕ ВАЛИДНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА СИ ВЛАСТ.

 

КРАЕН СРОК: Предложението се представя в РИК не по-късно от 17,00  ч. на 21.02.2017 г.

 

Към предложението партията или коалицията прилага:

 

а) заявление – декларация от всеки кандидат, че е съгласен да бъде регистриран от предложилата го партия или коалиция, че отговаря на условията по чл. 65, ал. 1 от Конституцията и по чл. 254, ал. 1 от ИК, както и на изискванията на чл. 3, ал. 3 от ИК. (Приложение № 68-НС от изборните книжа);

 

б) пълномощно от лицето/та, упълномощено/и да представлява/т партията или коалицията пред РИК в случаите, когато документите се подписват и/или подават от упълномощени лица.

 

  1. За кандидати, предложени от ИК:

 

Независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, се регистрира от РИК след представяне на предложение от инициативния комитет с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидата за народен представител (Приложение № 67-НС от изборните книжа). Предложението се подписва от представляващото инициативния комитет лице.

 

КРАЕН СРОК: Предложението се представя в РИК не по-късно от 17,00 ч. на  21.02.2017 г.

 

Към предложението ИК  прилага:

 

а) списък с имената, единните граждански номера и саморъчните подписи на най-малко едно на сто(1%), но не повече от 1000(хиляда) избиратели с постоянен адрес на територията на изборния район, подкрепящи издигането на кандидата, положени пред член на инициативния комитет (Приложение № 69-НС от изборните книжа). Членът на инициативния комитет, пред когото избирателят е положил подписа си в списъка, обработва и предоставя личните данни на избирателите при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) и носи отговорност като администратор на лични данни по смисъла на чл. 3, ал. 2 от ЗЗЛД.

 

б) заявление – декларация от независимия кандидат, че е съгласен да бъде регистриран от предложилия го инициативен комитет, че отговаря на условията по чл. 65, ал. 1 от Конституцията и по чл. 254, ал. 4 от ИК, както и на изискванията на чл. 3, ал. 3 от ИК. (Приложение № 68-НС от изборните книжа).

 

Всеки избирател може да участва само в един списък.

Списъкът се предава на хартиен носител и в структуриран електронен вид на технически носител, като съдържа имената, единен граждански номер и постоянния адрес на избирателите, положили саморъчен подпис. Данните на избирателите в структурирания електронен вид на списъка се изписват в последователността, в която са вписани в списъка на хартиен носител.

 

Формата и начина на представяне на структурирания електронен вид на списъка са определени с решение № 4141- НС от 27.01.2017 г. на ЦИК.

 

Решения на ЦИК по регистрацията на кандидатски листи:

https://www.cik.bg/bg/decisions/4159/2017-01-31

https://www.cik.bg/bg/decisions/4141/2017-01-27                     

 

Председател РИК 02:

Елка Стоянова

06.02.2017

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ

Районна избирателна комисия – Бургас приема документи за регистрация на ИНИЦИАТИВНИ КОМИТЕТИ за участие в изборите за народни представители за 02 МИР, насрочени за 26 март 2017 г.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 10,00 ч. до 16,00 ч., а в последният ден от срока – до 17.00 ч, в офиса на РИК – Бургас, находящ се в сградата на Областна администрация - Бургас, ул. Цар Петър № 1, ет. 1, голяма заседателна зала.

КРАЕН СРОК за подаване на документи за регистрация на инициативен комитет:

17,00 ч. , 13 февруари 2017 г.

За участие в изборите, инициативните комитети внасят безлихвен депозит /чл.129, ал.1, т.2 от ИК/ в размер на 100 (сто) лева по сметка на Централната избирателна комисия в Българска народна банка, както следва:

IBAN: BG85 BNBG 9661 3300 1070 03

BIC: BNBGBGSD

Информация за необходимите документи:

За издигане на независим кандидат за народен представител се образува инициативен комитет в състав от трима до седем избиратели с постоянен адрес на територията на изборния район.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

Инициативният комитет представя в РИК заявление за регистрация (Приложение № 60-НС от изборните книжа), подписано от всички членове на инициативния комитет, не по-късно от 13 февруари 2017 г. Заявлението за регистрация се подава от лицето, представляващо инициативния комитет.

В заявлението за регистрация на инициативния комитет се посочват:

а) имената, единният граждански номер и постоянният адрес на членовете на инициативния комитет;

б) имената, единният граждански номер и адресът на независимия кандидат за народен представител;

в) искане за регистрация на инициативния комитет за участие в изборите;

г) адрес, телефон, електронен адрес и лице за контакт.

Към заявлението за регистрация инициативният комитет представя:

а) решение за създаване на инициативния комитет и решение за определяне на лицето, което да го представлява;

б) нотариално заверени образци от подписите на лицата, участващи в инициативния комитет;

в) декларация по образец (Приложение № 62-НС от изборните книжа), подписана от всеки член на инициативния комитет, че има право да гласува в изборите за народни представители, че няма да обработва и предоставя личните данни на включените в списъка за подкрепа на независимия кандидат лица за други цели, освен предвидените в ИК и че отговаря на изискванията на чл. 3, ал. 3 от ИК;

г) банков документ за внесен депозит по чл.129, ал.1, т.2 от ИК;

д) удостоверение за новооткрита банкова сметка на името на лицето, представляващо инициативния комитет, която ще обслужва само предизборната кампания, издадено от съответната банка;

е) имената и длъжностите на лицата, които ще отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност на инициативния комитет, свързани с предизборната кампания.

Районната избирателна комисия (РИК) извършва проверка на заявлението и приложените към него документи при приемането им. При установяване на непълноти или несъответствия РИК дава незабавно указания за отстраняването им в срок до три дни от съобщаването им, но не по-късно от крайния срок за регистрация – 13.02.2017 г. Когато нередовностите се установят след приемането на документите, уведомяването за отстраняването им се извършва на заявения адрес или телефон за контакт и това обстоятелство се вписва в регистъра, като се отбелязва и датата, и часът на уведомяването.

В случай че указанията не са изпълнени в срок, РИК отказва регистрация.

 

Решение на ЦИК по регистрацията на ИК:

https://www.cik.bg/bg/decisions/4154/2017-01-30

 

Председател РИК 02:

Елка Стоянова

Календар

Решения

всички решения