Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 021– ПВР/НР
Бургас, 29.09.2016

ОТНОСНО: Жалба с вх. № 1/27.09.2016 на РИК Бургас от Стефан Георгиев Кенов - в качеството си на пълномощник на КП “България без цензура“.

 Постъпила е жалба с вх. № 1/27.09.2016 на РИК Бургас от г-н Стефан Георгиев Кенов, като пълномощник на КП “България без цензура“, с която се обжалва процедурата по проведени консултации за състави на СИК на територията на община Сунгурларе.

В жалбата се твърди, че КП “България без цензура“ не са били своевременно уведомени за насрочените и проведени на 19.09.2016г. консултации при кмета на община Сунгурларе за съставите на СИК, поради което не са могли да участват в тях и да направят своите предложения. Твърди се още, че консултациите били насрочени и проведени преди решение на РИК за определяне броя на членовете и ръководствата в СИК за съответните политически сили. Счита, че горепосочените твърдения са нарушения по смисъла на ИК.

Прави искане РИК Бургас да попълни СИК в Община Сунгурларе с представители на КП “България без цензура“ по представен от тях списък.

След извършена проверка в Община Сунгурларе и от документите, които ни бяха предоставени, се установи, че поканата за насрочените консултации е била публично - достъпна на официалната интернет страница на община Сунгурларе в законоустановения срок – три дни преди датата на провеждането им 19.09.2016 г. Освен това КП “България без цензура“ са били надлежно уведомени на 12.09.2016г. чрез изпращане на покана на ел.поща на лицето Десислава Балабанова, посочена в регистъра  на ЦИК като лице за контакт с политическата формация. В този смисъл твърдението на жалбоподателя, че КП „ББЦ“ поради неуведомяване е била неправомерно лишена от възможността да участва в консултациите при кмета за съставите на СИК в общината, е неоснователна.

В закона липсва забрана консултациите при кмета на общината за съставите на СИК да се провеждат преди решението на РИК за определяне броя на членовете и ръководството им за съответните политически сили. Единственото изискване в тази насока е те да бъдат проведени не по- късно от 35 дни преди изборния ден, т.е. до 01.10.2016 г. Ето защо и това твърдение за извършено нарушение на ИК се явява неоснователно.

Предвид изложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 и т. 20 от ИК, РИК - Бургас

                                         

 Р  Е  Ш  И:

 Отхвърля  като неоснователна подадената от Стефан Георгиев Кенов жалба.

 

Решението е прието в …….. ч на заседание на РИК, проведено на ………...2016 година.

 

Решението може да бъде оспорено пред ЦИК, чрез РИК-Бургас, в 3 (три) дневен срок от обявяването му, на основание чл.73 от Изборния кодекс.

 

 

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Иванка Маринова Кирязова

* Публикувано на 30.09.2016 в 11:05 часа

Календар

Решения

  • № 339 – ПВР/НР / 12.11.2016

    относно: промени в състави на СИК – община Карнобат

  • № 338 – ПВР/НР / 12.11.2016

    относно: Определяне на членове на РИК за предаването на протоколите и другите изборните книжа от преведеният на 13 ноември 2016 г. избор за ПВР.

  • № 337 – ПВР/НР / 12.11.2016

    относно: промени в състави на СИК – община Несебър

всички решения