Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 062-НС
Бургас, 13.06.2021

ОТНОСНО: Назначаване на секционни избирателни комисии в Община Бургас за произвеждане на Изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

            В законоустановения срок по чл. 91, ал. 9 от Изборния кодекс /ИК/ в Районна избирателна комисия Бургас е постъпило писмо с вх.№ 63/04.06.2021 год. от Божидар Кънчев – секретар на Община Бургас, упълномощен с пълномощно №90-00-26/1/28.05.2021г. от Кмета на Община Бургас, към което са приложени изискуемите по закон документи, а именно:

- Решение за образуване на Коалиция ГЕРБ-СДС, Решение №135-НС от 26.05.2021г. на ЦИК за регистрация на Коалиция ГЕРБ-СДС за участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021г., заедно с пълномощно № 056/14.05.2021 год., и пълномощно № КО-Г-162/13.05.2021 год. Представено е и предложение на коалицията за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисиите;

- Удостоверение за актуално правно състояние, издадено от СГС по ф.д.№6/2020г. от 12.05.2021г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ към датата на насрочване на изборите и нейния представляващ, заедно с пълномощно №2149/11.05.2021 год. и 2бр. пълномощни за преупълномощаване. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисиите;

- Решение за образуване на КП „БСП за БЪЛГРИЯ“ за участие с общи листи в изборите за 46 НС на РБ, насрочени за 11.07.2021г., заедно с пълномощно № ПНС-379/29.05.2021 год. Представено е и предложение на КП за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисиите;

- Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д.№2574/1990г. от 13.05.2021г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ към датата на насрочване на изборите и нейния представляващ, придружено с пълномощно №109/12.05.2021 год. и пълномощно №109-09/01.06.2021, удостоверяващи представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на политическата партия. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисиите;

- Споразумение за участие на КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ“ в изборите за народни представители, както и Пълномощно от 30.05.2021г. Представено е и предложение на коалицията за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисиите;

- Споразумение за образуване на КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“ за участие в изборите за народни представители, както и 2бр. пълномощни. Представено е и предложение на коалицията за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисиите.

         Комисията констатира, че при консултациите проведени при Кмета на Община Бургас, съгласие не е постигнато, поради което назначаването на секционните комисии следва да бъде извършено по реда на чл.91, ал.12 от ИК, по предложенията на партиите и коалициите.

 

          Пристъпвайки към разглеждане на предложенията на партиите и коалициите за поименен състав на секционните комисии, както и на предложенията на партиите за разпределение на длъжностите в комисиите, РИК - Бургас констатира следното:

Предложението на Коалиция ГЕРБ-СДС съдържа необходимата информация. С предложението е заявено полагащите се на коалицията длъжности в ръководния състав на СИК да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.

Предложението на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ съдържа необходимата информация. С предложението е заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.

Предложението на КП „БСП за БЪЛГРИЯ“ съдържа необходимата информация. С предложението е заявено полагащите се на коалицията длъжности в ръководния състав на СИК да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.

Предложението на ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ съдържа необходимата информация. С предложението е заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.

Предложението на КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ“ съдържа необходимата информация. С предложението е  заявено полагащите се на коалицията длъжности в ръководния състав на СИК да бъдат разпределени между председателските, зам.председателските и секретарски места.

Предложението на КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“ съдържа необходимата информация, представен е списък с предложения за резервни членове. С предложението е заявено полагащите се на коалицията длъжности в ръководния състав на СИК да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.

 

                  Анализирайки предложенията на партиите и коалициите, РИК Бургас констатира, че е налице конкуренция в предложенията на партиите относно длъжности в ръководствата на СИК, като повече от един субект е заявил желание за назначаване на конкретна  длъжност  в съответен СИК. Отделно е налице конкуренция в членския състав на секционните комисии, като предложенията на политическите субекти са извършени по такъв начин, че ако бъдат удовлетворени изцяло, това би довело до назначаване на по-голям брой членове от необходимия в някои от секциите, както и до незапълване на числения състав в други секции.

           Изложеното налага извод за невъзможност назначаването на членския състав на СИК и разпределението на ръководните длъжностите в тях да бъде извършено точно съобразно предложенията на партиите и коалициите. Налице е заявена конкуренция за една и съща длъжност в ръководството на СИК. Отделно, назначаването на членския състав съобразно тези предложения ще доведе до назначаване на по-голям брой членове от необходимия в някои от секциите, както и до незапълване на числения състав в други секции.

Ето защо РИК Бургас извърши разпределение на местата в ръководството и на членския състав, съобразявайки следното:

1.Съобразно влязло в сила Решение №026 - НС/04.06.2021г. и Решение №019 – НС/27.05.2021г. на РИК-Бургас, постановено в съответствие с Решение № 124-НС/26.05.2021 г. на ЦИК и Методически указания за определяне съставите на СИК на територията на общината и за разпределение на местата в ръководствата на СИК в изборите за народни представители на 11 юли 2021г. (без съставите на 5-членните СИК и ПСИК), разпределението на членовете на секционните комисии в Община Бургас и на местата в ръководния състав на СИК е както следва:

Общо брой членове на СИК в Община Бургас, в т.ч. председатели, зам.председатели и секретари – 2949 бр., от които:

Коалиция ГЕРБ-СДС – 850 бр.;

ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД – 578 бр.;

КП БСП ЗА БЪЛГАРИЯ – 488 бр.;

ПП ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ – 355 бр.;

КП ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ – 339 бр.;

КП ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! – 339 бр.

 

Места в ръководствата на СИК общо – 1017 бр., от които:

Коалиция ГЕРБ-СДС – 318 бр.;

ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД – 216 бр.;

КП БСП ЗА БЪЛГАРИЯ – 182 бр.;

ПП ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ – 127 бр.;

КП ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ – 115 бр.;

КП ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! – 59 бр.

 

2.Районна избирателна комисия - Бургас съобрази квотите на партиите и коалициите, като извърши пропорционално разпределение на длъжностите между тях:

председатели       зам. председатели        секретари        

КП ГЕРБ-СДС                      106 бр.                       106 бр.                   106 бр.                               

ПП ИТН                                   72 бр.                         72 бр.                     72 бр.

КП БСП                                   60 бр.                         60 бр.                     62 бр.

ПП ДПС                                  42 бр.                         43 бр.                     42 бр. 

КП ДБ                                      39 бр.                         38 бр.                     38 бр.                 

КП ИСМВ                               20 бр.                         20 бр.                     19 бр.

 

2.Пристъпи се към разпределение на местата в СИК и тяхното ръководство съгласно поименните предложения на партиите и коалициите. Доколкото бе възможно, секционните комисии в предложенията, за които липсва конкуренция за назначаване на ръководствата, съответно са в пълен състав, се назначаваха без изменение, съгласно предложенията на партиите и коалициите. Секциите с по-голям брой членове от необходимото, се редуцираха, като излишните членове се разпределяха по възможност в съседни секции, а тези с по-малък брой се допълваха с членове от най-близки секции.

             Разпределението в СИК бе извършено съобразно описаните по-горе квоти, при спазване на принципите за липса на мнозинство в тях, съответно разпределено ръководство, предложено от различни политически сили при паритет.

 

           Предвид изложеното и на основание: чл. 72, ал. 1, т. 4 от ИК във връзка с  чл. 89, ал. 1 от ИК и чл.91, ал.12 от ИК , Решение № 124-НС от 26.05.2021г. на ЦИК и Решение №026 - НС/04.06.2021г. и Решение №019 – НС/27.05.2021г. на РИК– Бургас, Районна избирателна комисия- Бургас

 

РЕШИ:

 

  1. НАЗНАЧАВА секционни избирателни комисии в Община Бургас, съгласно поименните предложения на партиите и коалициите, след извършено преразпределение, съобразно приложения списък представляващ неразделна част от настоящото решение.
  2. УТВЪРЖДАВА списък на резервните членове на СИК в Община Бургас.
  3. ИЗДАВА удостоверения на членовете на СИК в Община Бургас.

 

               Неразделна част от това решение е Приложение № 1 на списъчния състав на СИК.

               Приложение № 1 не се обявява поради обстоятелството, че съдържа личните данни на членовете на СИК.

               Настоящото Решение подлежи на оспорване пред Централна избирателна комисия в 3 /три/- дневен срок от обявяването му. 

 

 

Председател: Михаил Димитров Хаджиянев

Секретар: Нели Димитрова Гюмова

* Публикувано на 13.06.2021 в 19:05 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 346-НС / 11.07.2021

    относно: Прибавяне на гласовете от проведеното гласуване в избирателна секция № 02-04-00-342 образувана на борда на моторен кораб „Дружба“ с IMO 9031698, флаг България, пристанище на домуване – Пристанище Бургас при произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г

  • № 345 – НС / 11.07.2021

    относно: Жалба с вх.№28/11.07.2021 год. от Институт за развитие на публичната среда

  • № 344 – НС / 11.07.2021

    относно: Жалба с вх.№27/11.07.2021 год. от Тодор Георгиев Иванов – областен координатор на ПП „ Има Такъв Народ“

всички решения