Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 554-НС
Бургас, 04.04.2021

ОТНОСНО: Действителност на бюлетини при които вотът на избирателя е изразен с мастило в черен цвят.

На 04.04.2021 год. в РИК Бургас постъпи информация от председателя на СИК 020400014 за употреба на химикал с черно мастило в тъмната стаичка.

Информацията е постъпила към 10.30 часа на 04.04.2021 г. В изложението си Председателят на секцията твърди, че гласоподавателите СИК 020400014 са изразявали вота си с черен химикал.

Районна избирателна комисия прецени, че в конкретния случай е налице евентуална хипотеза за всички избиратели, упражнили правото си на глас до 10.30 часа в СИК 020400014, изразеният от тях вот да бъде обявен за недействителен поради цвета на химикала - по независещи от тях причини. За казуса е уведомена Централна избирателна комисия, становището на която е, че щом полагането на вот с черен химикал е в резултат на ситуация извън волята на избирателя, то РИК следва да постанови решение, с което указва на СИК да зачита тези бюлетини за действителни.

Сигнали за химикали, пишещи с цвят, различен от синия има и от други секционни избирателни комисии на територията на Община Бургас, макар да нямаме конкретни данни за упражнен такъв вот.

Предвид изложеното, на основание изричните указания на ЦИК, както и съобразявайки  изричната разпоредба на ИК относно цвета на химикала, отразяващ вота, определените изрично в ИК субекти, имащи правомощия за вземане на решение относно преценка на действителност/недействителност на бюлетина, както и постъпилите искания от страна и на други секционни комисии как да процедират, ако при преброяването в края на деня се установи подобна ситуация и при тях, а именно – реквизитите на бюлетината отговарят на реквизитите за действителност, но цветът на маркиране е черен, а не син,

РИК Бургас реши:

  1. Указва на СИК с № СИК 020400014, при извършване на преброяването на бюлетините от гласуването с хартиен вот в посочената секция, при констатиране на бюлетини, върху които вотът е отразен с черен химикал, същите да се зачитат като действителни, като СИК следва да състави протоколно решение за определяне на вида на бюлетините – действителни или недействителни, с посочен общ брой на съответните бюлетини. Протоколното решение се прилага към окончателния протокол на секционната комисия, с отразените гласове и е неразделна част от протокола.
  2. Указва на всички останали СИК на територията на изборен район 02 Бургас във случай, че при извършване на преброяването на бюлетините от гласуването с хартиен вот, при констатиране на бюлетини, върху които вотът е отразен с черен химикал, същите следва да се зачитат като действителни, като съответната СИК следва да състави протоколно решение за определяне на вида на бюлетините – действителни или недействителни, с посочен общ брой на съответните бюлетини. Протоколното решение се прилага към окончателния протокол на секционната комисия, с отразените гласове и е неразделна част от протокола.

 

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Георги Кънчев Михов

* Публикувано на 04.04.2021 в 20:41 часа

Календар

Решения

  • № 554-НС / 04.04.2021

    относно: Действителност на бюлетини при които вотът на избирателя е изразен с мастило в черен цвят.

  • № 547-НС / 04.04.2021

    относно: Сигнал от Стоян Стайков

  • № 545-НС / 04.04.2021

    относно: Жалба от ПП „ДПС“ за нарушения в СИК 02-18-00-013 с. Зайчар Община Руен

всички решения