Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 454 – НС
Бургас, 02.04.2021

ОТНОСНО: Жалба от кандидати за народни представители от „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ”, Огнян Цонев, Момчил Момчилов, Радослав Петков, Антон Стоянов, Ивайло Стаматов, Марияна Лефтерова, Йорданка Стефанова, Боян Дяков, Денис Йовчев за нарушение на чл.183, ал.4 , изр.1 от ИК

В Районна избирателна комисия - Бургас е постъпила жалба  вх.№ 8/02.04.2021г. от кандидати за народни представители от „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ”, Огнян Цонев, Момчил Момчилов, Радослав Петков, Антон Стоянов, Ивайло Стаматов, Марияна Лефтерова, Йорданка Стефанова, Боян Дяков, Денис Йовчев

В същата се излагат  обстоятелства, че в социалната мрежа-фейсбук, чрез живо включване, Живко Табаков – кандидат за народен представител от коалиция „ИЗПРАВИ СЕ!МУТРИ ВЪН!” изказва неверни твърдения, уличаващи в извършване на престъпление – купуване на гласове „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ”, Според жалбоподателите, по този начин е извършено нарушение на разпоредбата на чл.183, ал.4 от ИК от страна на Коалицията.

Иска се от РИК-Бургак да извърши проверка по изложените в жалбата факти, като при установяване извършването на нарушение да предприеме и последващи действия по законосъобразност.

По така депозираната жалба се извърши проверка от представители на РИК- Бургас от различни партии и коалиции в състав: Христина Хаджиатанасова, Силвия Полихронова и Георги Михов, които изгледаха въпросния запис.

Установеното от проверката е, че записът е заснет в Областна управа Бургас.

            Разпоредбата на чл.183, ал.4, изречение „първо” от Изборния кодекс касае забрана за използване на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

За да се произнесе, дали с публикувния материал е нарушена разпоредбата на чл.183, ал.4 от ИК, комисията следва първо да установи, налице ли е „агитационен материл” и в зависимост от това да прецени, извършено ли е нарушение по смисъла на закона.

Видът на агитационните материали, разпростванението и тяхното съдържание са уредени с нормата на чл.183 от ИК. Тази норма съдържа и забрана за тяхното използване, когато накърняват добрите нарви, честта и доброто име на кандидатите. Забраната за използване се отнася за използване на само на агитационни материали, а не всякакви материали. По реда на ИК, не могат да се санкционират нарушения, когато са използвани други материали, извън агитационните.

В жалбата  не се посочва никаква конкретна медия, излъчила записа, а се визира единствено социалната мрежа „Фейсбук“. Според &1, т.15 от ДР на ИК, не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, и личните блогове, с изключение на профилите в социалните мрежи на медиите. В случая разпространяването на изображения, текстове и аудио-визуални материали в социалните мрежи са извън обхвата на контрол за проверка на законосъобразност от избирателните комисии съгласно Изборния кодекс и не подлежат на разглеждане.

Нещо повече! Постъпил е сигнал вх.№ 6/31.03.2021г. от Живко Табаков, областен координатор на Гражданска платформа „ИЗПРАВИ СЕ!МУТРИ ВЪН!”, заведен в регистъра на жалбите и сигналите в РИК-Бургас. В същия се твърди, че представители на „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ, разпространяват невярна и подвеждаща информация, че членовете на СИК ще получат възнаграждението си от държавата, само ако предоставят снимков материал, за това как са гласували, за което ще им бъдат заплатени допълнително 50 лв. на ръка. Във връзка със сигнала, с протоколно решение №20/31.03.2021г.,  Районна избирателна комисия – Бургас е изпратила същия по компетентвост на Районна прокуратура-Бургас.

 

Предвид гореизложеното и на основание чл.72, ал.1, т.20 от ИК, РИК-Бургас

 

РЕШИ:  

 

Отхвърля жалбата от кандидати за народни представители от „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ”, Огнян Цонев, Момчил Момчилов, Радослав Петков, Антон Стоянов, Ивайло Стаматов, Марияна Лефтерова, Йорданка Стефанова, Боян Дяков, Денис Йовчев за нарушение на чл.183, ал.4 , изр.1 от ИК като НЕОСНОВАТЕЛНА. 

 

Решението на РИК подлежи на оспорване пред ЦИК в тридневен срок от обявяването му по реда на чл. 73 от ИК.

Решението може да бъде обжалвано пред ЦИК чрез РИК- Бургас в 3 (три) дневен срок от обявяването му на основание чл. 73 от Изборния кодекс.

Решението е прието в ………ч. на заседание на РИК, проведено на 02.04.2021 година. 

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Георги Кънчев Михов

* Публикувано на 02.04.2021 в 21:11 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 554-НС / 04.04.2021

    относно: Действителност на бюлетини при които вотът на избирателя е изразен с мастило в черен цвят.

  • № 547-НС / 04.04.2021

    относно: Сигнал от Стоян Стайков

  • № 545-НС / 04.04.2021

    относно: Жалба от ПП „ДПС“ за нарушения в СИК 02-18-00-013 с. Зайчар Община Руен

всички решения