Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 391-НС
Бургас, 06.04.2023

ОТНОСНО: Жалба от Борис Димитров Аладжов – упълномощен представител на ПП „Възраждане“

В РИК - Бургас е постъпил сигнал с вх.№ 32/ 03.04.2023 г. в 1.33 часа от Борис Димитров Аладжов – упълномощен представител на ПП „Възраждане“. В сигнала се твърди, че на 02.04.2023г. около 23.30ч. минавайки покрай оградата на УМБАЛ Бургас , където в този момент се намираха спрели микробуси и автобуси с членове на секционни избирателни комисии, изчакващи за предаване на изборни книжа в зала "Бойчо Брънзов" гр. Бургас, е забелязал групи от хора извън превозните средства, които държат до себе си чували с номера на избирателни секции.  

Силно впечатление му прави група от хора, до които се намира незапечатан и развързан чувал с бюлетини с номер на избирателна секция N 021800003 община Руен, с. Руен. След поискано  съдействие от органите на реда, е установено кои са председател и секретар на посочената по-горе избирателна секция и след намесата на общинска полиция, въпросните лица са отведени в зала "Бойчо Брънзов" за установяване и изясняване на причините за извършеното нарушение. 

      
Иска от  РИК Бургас да установи и по какъв начин въпросния чувал е достигнал до Бургас, тъй като до този момент нито една избирателна секция от община Руен не е била ескортирана до залата за предаване на изборни книжа. 
  

Съгласно чл. 72, ал.1, т. 20 от ИК, РИК разглежда всички жалби и сигнали за нарушения на изборния процес в съответствие с правомощията си, включително срещу решения и действия на секционните избирателни комисии; в изборния ден се произнася с решение до един час от постъпване на жалбата или сигнала и преди края на изборния ден; 

Съгласно Раздел  V от ИК, изборния ден приключва в 20.00ч. , а по изключение, в предвидените от кодекса случаи в 21.00 ч.      

 

Предвид факта, че сигналът е постъпил в 1.33ч., т.е след приключване на изборния ден, а и задължението на РИК Бургас за обработи протоколите на 740 секционни избирателни комисии в спортна зала „Бойчо Брънзов“, обосновава невъзможността на комисията да контролира територията извън залата.  

Въпреки това, имайки предвид сериозността на сигнала и във връзка с Методическите указания на ЦИК , съгласно които членовете на СИК пренасят протоколите, бюлетините, изборните книжа и други материали в РИК и в общината, с транспортно средство, което се осигурява от кмета на общината.   

Шофьорът на транспортното средство трябва да притежава писмо, подписано от кмета на общината или от друго оправомощено от кмета длъжностно лице, отговорно за организационно-техническата подготовка на изборите. В писмото се отбелязват трите имена и ЕГН на шофьора, регистрационният номер на транспортното средство и целта на пътуването. 

Председателят, зам.-председателят и секретарят, а при отсъствие на някой от тях член на СИК, предложени от различни партии и коалиции, вземат от избирателната секция за предаване на РИК, съответно на общинската администрация, пликове № 1 и № 2, пакета с комплекта устройство за видеонаблюдение, както и чувала (торбата) с бюлетините и другите изборни книжа. 

РИК Бургас извърши справка с Общинска полиция, която е била ангажирана със случая от подателя на сигнала и установи, че въпросния „развързан чувал с бюлетини“, всъщност е  пакетът с неизползвани бюлетини на СИК, с неизползваната хартия за машинно гласуване, както и другите помощни и технически материали, получени от общинската администрация, като кутия за отрязъците с номерата на бюлетините, неизползвани хартиени ленти, маркери, лепило, линийки, химикалки. 

Предвид изложеното и на основание чл.72, ал.1 ИК, Районна избирателна комисия Бургас  

 

РЕШИ: 

 

УКАЗВА на община Руен, да следи стриктно за изпълнение на Изборния Кодекс и Методическите указания на ЦИК, за начина на транспортиране и предаване на изборните книжа и материали.    

Решението може да бъде оспорено чрез РИК-Бургас пред ЦИК в 3 (три) дневен срок от обявяването му на основание чл.73 от  Изборния кодекс 

 

 

Председател: Михаил Димитров Хаджиянев

Секретар: Емине Хасан Иляз

* Публикувано на 07.04.2023 в 10:02 часа

Календар

Решения

  • № 391-НС / 06.04.2023

    относно: Жалба от Борис Димитров Аладжов – упълномощен представител на ПП „Възраждане“

  • № 390-НС / 02.04.2023

    относно: Анулиране на приемо-предавателна разписка

  • № 389-НС / 02.04.2023

    относно: Прибавяне на гласовете от проведеното гласуване в избирателна секция № 02-04-00-344 образувана на борда на моторен кораб „Дружба“ с IMO 9031698, флаг България, пристанище на домуване – Пристанище Бургас при произвеждане на изборите за народни представители на 02 април 2023 г.

всички решения