Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 48-НС
Бургас, 30.08.2022

ОТНОСНО: Назначаване на секционни избирателни комисии в община Руен за произвеждане на Изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.

В законоустановения срок по чл. 91, ал. 9 от Изборния кодекс /ИК/ е постъпило  писмо от кмета на община Руен с вх.№55/25.08.2022 год. съдържащо информация за проведените по реда на чл.91 от ИК консултации на 22.08.2022 год., към който са приложени:

 -протокол от 23.08.2022 г. за проведената консултация с представителите на партиите и коалициите от партии, подписан от участниците в  консултацията;  

 -предложения на партиите и коалициите от партии за състава на СИК, именно: предложения от Коалиция “ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ ,  Коалиция „ГЕРБ-СДС“ ,ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ , КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“ , ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“  и КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ“. Липсва предложение от  ПП“ ВЪЗРАЖДАНЕ“.

-списък на резервните членове със същото съдържание;

-пълномощни от представляващия/те съответната партия или представляващия/те коалицията от партии лица, участвали в консултациите;

-копията от удостоверенията за актуално правно състояние на партиите и решенията за създаване на коалициите за участие в Изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., пълномощните на лицата, участвали в консултациите като пълномощници на представляващите партиите и коалициите, съответно решенията за образуване на коалиции ;

 -копие от съобщенията за датата, часа и мястото на провеждане на консултациите.

Комисията констатира, че при консултациите проведени при Кмета на Община Руен съгласие не е постигнато. Протоколът от проведените консултации е подписан единствено от един от участниците в консултациите, поради което назначаването на секционните комисии следва да бъде извършено по реда на чл.91, ал.12 от ИК, по предложенията на партиите и коалициите.

При провеждане на консултациите не са се явили представители на  ПП“ ВЪЗРАЖДАНЕ“и не са направили предложение за назначаване на съставите на СИК, като с оглед изначалната липса на съгласие, не са насрочвани и провеждани допълнителни консултации по реда на чл.92, ал.9 от ИК.

Пристъпвайки към разглеждане на предложенията на партиите и коалициите за поименен състав на секционните комисии, както и на предложенията на партиите за разпределение на длъжностите в комисиите, РИК - Бургас констатира следното:

Предложенията на участвалите в консултациите партии и коалиции съдържат брой членове на СИК,  не достатъчен  за да бъде запълнен  изцяло състава на липсващите предложения на ПП“ ВЪЗРАЖДАНЕ“, поради което РИК Бургас запълни липсващия брой от списъка на резервните членове.

Анализирайки предложенията на партиите и коалициите, РИК Бургас констатира, че е налице конкуренция в предложенията на партиите относно длъжности в ръководствата на СИК, като повече от един субект е заявил желание за назначаване на конкретна  длъжност  в съответен СИК. Отделно е налице конкуренция в членския състав на секционните комисии, като предложенията на политическите субекти са извършени по такъв начин, че ако бъдат удовлетворени изцяло, това би довело до назначаване на по-голям брой членове от необходимия в някои от секциите, както и до не запълване на числения състав в други секции.

Изложеното налага извод за невъзможност назначаването на членския състав на СИК и разпределението на ръководните длъжностите в тях да бъде извършено точно съобразно предложенията на партиите и коалициите. Налице е заявена конкуренция за една и съща длъжност в ръководството на СИК. Отделно, назначаването на членския състав съобразно тези предложения ще доведе до назначаване на по-голям брой членове от необходимия в някои от секциите, както и до не запълване на числения състав в други секции.

Пристъпи се към разпределение на местата в СИК съгласно поименните предложения на партиите и коалициите. Доколкото бе възможно, секционните комисии в предложенията, за които липсва конкуренция за назначаване на ръководствата, съответно са в пълен състав, се назначаваха без изменение, съгласно предложенията на партиите и коалициите. Секциите с по-голям брой членове от необходимото, се редуцираха, като излишните членове се разпределяха по възможност в съседни секции, а тези с по-малък брой се допълваха с членове от най-близки секции.

Разпределението в СИК бе извършено съобразно описаните по-горе квоти, при спазване на принципите за липса на мнозинство в тях, съответно разпределено ръководство, предложено от различни политически сили при паритет. Незаетите след първоначалното разпределение места, бяха запълнени от списъка на резервните членове.

Ръководството на СИК  бе извършено също по начина описан по-горе, при спазване на принципа за

Предвид изложеното и с оглед направените предложения на участвалите в консултациите партии и коалиции, на основание: чл. 72, ал. 1, т. 4 от ИК във връзка с  чл. 89, ал. 1 от ИК и чл.91, ал.12 от ИК , Решение № 1281-НС от 16.08.2022 г. на ЦИК и Методически указания за определяне съставите на СИК, Решение № 12-НС/ 18.08.2022 год. на РИК Бургас, Районна избирателна комисия- Бургас

 

РЕШИ:

 

НАЗНАЧАВА секционни избирателни комисии в Община Руен, съгласно поименните предложения на партиите и коалициите, след извършено преразпределение, съобразно приложения списък, представляващ неразделна част от настоящото решение.

УТВЪРЖДАВА списък на резервните членове на СИК в Община Руен.

ИЗДАВА удостоверения на членовете на СИК в Община Руен.

Неразделна част от това решение е Приложение № 1 на списъчния състав на СИК.

Приложение № 1 не се обявява поради обстоятелството, че съдържа личните данни на членовете на СИК.

Решението е прието в …….. ч. на заседание на РИК, проведено на 30.08.2022 година. 

Настоящото Решение подлежи на оспорване пред Централна избирателна комисия в 3 /три/- дневен срок от обявяването му. 

 

 

Председател: Михаил Димитров Хаджиянев

Секретар: Емине Хасан Иляз

* Публикувано на 30.08.2022 в 18:35 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 421-НС / 02.10.2022

    относно: Прибавяне на гласовете от проведеното гласуване в избирателна секция № 02-04-00-344 образувана на борда на моторен кораб „Дружба“ с IMO 9031698, флаг България, пристанище на домуване – Пристанище Бургас при произвеждане на изборите за народни представители на 02 октомври 2022 г.

  • № 420-НС / 02.10.2022

    относно: Жалба от Боряна Мусева, в качеството й на пълномощник на коалиция „Демократична България – Обединение“ относно гласуване на избиратели с придружители

  • № 419-НС / 02.10.2022

    относно: Констатация за несъвместимост на председателя на СИК 020400278

всички решения