Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 066– НС
Бургас, 06.03.2017

ОТНОСНО: сигнал от сдружение ГИСДИ, в който се твърди извършено от Доставчик на онлайн новинарска услуга „Бургасинфо“ burgasinfo.com, нарушение на чл. 205, ал. 1 и 2 от ИК

В РИК 02 Бургас е постъпил сигнал от сдружение ГИСДИ, с вх. Номер 1 от 03.03.2017г., за извършено нарушение от Доставчик на онлайн новинарска услуга „Бургасинфо“ – www.burgasinfo.com. Твърди се, че на 2-ри март 2017г., в 18.25 часа на сайта на www.burgasinfo.com, е качена публикация със заглавие: „Галъп“ с ново изследване – българите са разединени по много въпроси“. Публикацията е с адрес https://www.burgasinfo.com/news/view/2/66491/. Твърди се, че материалът не съдържа съобщение с информация за възложителя на проучването и за източниците на финансирането му, каквото е изискването на чл. 205, ал.2 от ИК. Към сигнала е приложен разпечатка на хартия от скриншот на материала.

РИК 02 Бургас, в заседание на 06 март 2017 г., се запозна с приложения материал, като извърши и проверка на сайта на www.burgasinfo.com. „Бургасинфо“ – www.burgasinfo.com, е собственост на „Презента“ ЕООД с ЕИК:147008154, седалище и адрес на управление гр.Бургас, ж.к.“Меден рудник“, бл.73, вх.5, ет.5, представлявано от Валентина Йорданова Стоянова. Проверката установи, че действително в приложената разпечатка към сигнала на скриншот има материал, в който се излагат данни от социологическо проучване на „Галъп“ за процентната подкрепа за различни обществено значими въпроси, които не са пряко свързани с изборите за народни представители на 26 март 2017 г.. Също така се излагат данни от проучването за процентната подкрепа за изказвания на лидери на политически партии по вътрешно политически теми, които изказвания са направени в периода на предизборната кампания, в която тези лица са регистрирани като кандидати в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.. Приложеният към сигнала материал, действително не съдържа информация за възложителя на допитването или проучването и за източниците на финансирането му. Извършената от РИК 02 Бургас проверка на сайта на www.burgasinfo.com не откри публикация с адрес https://www.burgasinfo.com/news/ view/2/66491/.

Съгласно чл.205, ал.1 от Изборния кодекс от деня на обнародването в "Държавен вестник" на решение от 29.07.2016 г. на Народното събрание за насрочване на изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г., (обн., ДВ, бр. 60 от 02.08.2016г.) до изборния ден включително всяко огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, трябва да съдържа информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, която го е извършила и за източниците на финансирането му. Съгласно разпоредбата на чл.205, ал.2 от ИК информацията се предоставя пълно и ясно, като в печатен или друг текстови материал е в обособено поле на видно място и заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии или в представяне пред публика - веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето. Неизпълнението на това задължение представлява нарушение, за което е предвидено административно наказание.

РИК 02 Бургас приема, че предвид противоречието между приложеното в сигнала и съдържимото на сайта на доставчика на онлайн новинарска услуга, следва да се извършат допълнителни действия по изясняване на фактическата обстановка относно наличие на неизпълнение на изискванията на чл.205, ал.1 и 2 от ИК, като от доставчика на медийната услуга „Бургасинфо“ – www.burgasinfo.com да бъде изискано в двудневен срок писмено становище за изложеното в сигнала на ГИСДИ и наличието/ липса на материала, представен към сигнала като принт скрийн.

Предвид горното и на основание чл.72, ал.1, т.1, т.17 и т.20, във връзка с чл. 205, ал.1 и 2, от Изборния кодекс РИК 02 Бургас

 

Р Е Ш И:

 

ЗАДЪЛЖАВА доставчикът на онлайн новинарска услуга „Бургасинфо“ – www.burgasinfo.com, собственост на „Презента“ЕООД с ЕИК:147008154, седалище и адрес на управление гр.Бургас, жк“Меден рудник“, бл.73, вх.5, ет.5, представлявано от Валентина Йорданова Стоянова, в срок до 2(два) дни от връчване на настоящото решение да представи писмени  обяснения по изложеното в сигнала.

Отлага преценката си за наличие на нарушение на чл.205, ал.1 и ал.2 от ИК, извършено от доставчика на онлайн новинарска  услуга „Бургасинфо“ – www.burgasinfo.com, изразяващо се в огласяване на резултати от социологическо проучване в периода по чл.205, ал.1 от Изборния кодекс, несъдържащо информация за възложителя на проучването и за източниците на финансирането

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Севим Неджатиева Ахмедова

* Публикувано на 07.03.2017 в 08:55 часа

Календар

Решения

всички решения