Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 38- ЕП
Бургас, 30.04.2019

ОТНОСНО: Възражение вх. № 64/25.04.2019 г. от Анета Христова Петрова, пълномощник на Политическа партия „ВОЛЯ“

Постъпило е Възражение с вх. № 64/25.04.2019 г. от Анета Христова Петрова, в качеството йна пълномощник на Политическа партия „ВОЛЯ“.
Във възражението се твърдят извършени нарушения при провеждането на консултациите за сформиране, определяне и назначаване на секционни избирателни комисии в община Руен. Посочени са конкретно изброени избирателни секции – 23 броя, в чиито състави, в нарушение на чл. 92, ал. 6 от ИК не са включени представители на ПП „ВОЛЯ“. Възражението е с формиран петитум към РИК  за извършване на формалности по преразпределение на направеното по време на консултациите формиране на поименните състави, при спазване на залегналото в чл. 92 ал.6 от ИК правило за назначаване на съставите на посочените СИК чрез разпределение на местата при спазване на законоустановеното съотношение, и брой на представителите във всяка СИК, като за тази цел да бъде назначен член на ПП „ВОЛЯ“ във всяка СИК.
 Във възражението, подписалото възражението лице е посочило като представени следните приложения:
1. Копие от протокола за проведени консултации за сформиране, определяне и назначаване на секционни избирателни комисии за всички избирателни секции в община Руен.
2. Пълномощни.

В изпълнение на правомощията си по чл. 72 ал. 20 във вр. ал.1 от ИК, във вр. чл. 27 ал.2 т. 1- 7 от АПК,при извършената служебна проверка за наличието на процесуални и материални предпоставки за допустимост на възражението, РИК - 2 Бургас приема, че същото е подадено от упълномощено лице и в този смисъл се явява допустимо,но е налице недопустимост  поради преждевременност.
По изложеното по същество, входирания документ, наименован „Възражение“, представлява жалба срещу проведените консултации за определяне на съставите на СИК в община Руен. Изборният кодекс не предвижда оспорване/обжалване на протокола от проведените консултации или на фактическите действия, проведени във връзка с тях. Конкретният акт, с който се назначават съставите на секционните избирателни комисии, е индивидуалният административен акт - решение на Районна избирателна комисия, което ще подлежи на оспорване по реда на чл. 73, ал. 1 от Изборния кодекс. Към датата на входирането на документа – 25 април 2019 г., Районна избирателна комисия – Бургас не се е произнесла с индивидуален административен акт, който да бъде оспорен по предвиденият в ИК ред. В този смисъл, жалбата с искане за назначаване на член на ПП“ВОЛЯ“ във всяка една секционна избирателна комисия е недопустима като подадена преждевременно преди произнасянето на РИК Бургас.
 Въпреки това, с оглед принципа на служебното начало, приемайки че подаденото възражение се явява сигнал по смисъла на чл. 72 ал.1 т.20 от ИК, и в изпълнение на задължението си по същият текст да разгледа в рамките на правомощията си всички жалби и сигнали за нарушения на изборния процес, а провеждането на консултации при кметовете на общини представлява съществена част от изборния процес, както и на основание  чл. 72 ал.1 т.1 и т.4 от ИК, при приемане на Решение за назначаване съставите на СИК в Община Руен  РИК - Бургас ще извърши проверка за законосъобразност на проведените консултации, и в този смисъл ще се извърши проверка, и относно правилното приложение чл. 92 ал. 6 от Изборния кодекс,  както и на указаното в т. 14 от Решение № 150-ЕП/11.04.2019 г. на ЦИК, и Решение 139-ЕП/10.04.2019 г. на ЦИК.
 Предвид гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия Бургас,

Р Е Ш И :
1. ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ възражение, депозирано с вх. № 64/24.04.2019 г., 15.20 ч.
2. ПРИЕМА за разглеждане сигнал за извършено нарушение на изборния процес, като изложените  в същия обстоятелства ще бъдат проверени служебно в хода на приемане на решение от РИК по повод постъпилото от кмета на община Руен предложение за поименните състави на СИК на територията на община Руен. 
Решението може да бъде оспорено пред ЦИК чрез РИК- Бургас в 3 (три) дневен срок от обявяването му, на основание чл. 73 от Изборния кодекс.
Решението е прието в …….. ч на заседание на РИК, проведено на 30.04.2019 година.

Председател:
Елка Стоянова


Секретар:
Георги Михов 

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Георги Кънчев Михов

* Публикувано на 01.05.2019 в 09:39 часа

Календар

Решения

  • № 302-ЕП / 05.06.2019

    относно: ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

  • № 301- ЕП / 26.05.2019

    относно: Сигнал за неразрешена агитация в профил в социална мрежа

  • № 300- ЕП / 26.05.2019

    относно: Жалба от Димитър Бойчев – областен координатор на ПП ГЕРБ Бургас

всички решения