Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 36 - ЕП
Бургас, 30.04.2019

ОТНОСНО: Назначаване на секционни избирателни комисии в община Карнобат за произвеждане на Изборите за членове на ЕП от Република България на 26.05.2019 г.

В законоустановения срок по чл. 91, ал. 9 от Изборния кодекс /ИК/ в Районна избирателна комисия Бургас е постъпило писмо с вх. № 48/23.04.2019 год. от кмета на община Карнобат, към което са приложени документи за назначаване на СИК на територията на община Карнобат, както следва:
1. Протокол от 16.04.2019 г. по чл. 91, ал.6 от ИК от проведените консултации при кмета на община Бургас, ведно с покани с изх.№ И-3, И-4, И-5, И-6, И-7, И-8, И-9, И-10, И-11, всички от 11.04.2019 год., придружени с изискуемите съгласно чл. 91, ал.4 и ал. 5 от ИК  документи, а именно:
- Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. №1545/2007 год. от 25.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „ГЕРБ“ към датата на насрочване на изборите и нейният представляващ, заедно с пълномощно № КО-Г-076/25.03.2019 год., и пълномощно № 009/04.04.2019 година. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Удостоверение № 15/ 03.07. 2018г., издадено от ЦИК за вписани промени в състава на „Коалиция БСП за България“, както и Решение за образуване на КП за участие с общи листи в изборите за 44 НС на РБ, насрочени за 26.03.2017г., заедно с пълномощно № ПНС-015-24/04.04.2019 год. и пълномощно № 015-19/04.04.2019 год. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Коалиционно споразумение между ПП „НФСБ“; ПП „Атака“ и ПП „ВМРО“ за създаване на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, както и Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 358/2011год., от 25.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „Национален фронт за спасение на България“ към датата на насрочване на изборите и нейния представляващ. Представени са още Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 7062/2005год., от 26.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „Атака“ към датата на насрочване на изборите и нейния представляващ. Представени са и пълномощно от 08.04.2019 год., пълномощно с номер 6 и пълномощно от 04.04.2019 г., удостоверяващи представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на участниците в коалиционното споразумение. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 1235/2007год. от 25.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „ВОЛЯ“ към датата на насрочване на изборите и нейния представляващ, както и 2 бр. пълномощни без дата удостоверяващи представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на политическата партия. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 2574/1990 год., от 21.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „Движение за права и свободи“ към датата на насрочване на изборите и нейният представляващ, придружено с пълномощно № 66/25.03.2019 год. и пълномощно № 66-02“ЕИ“2019 удостоверяващи представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на политическата партия. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
-Предизборно политическо споразумение коалиция от партии-„Реформаторски блок“. Представени са още пълномощно № 105/28.03.2019 год., пълномощно № 5/15.04.2019 год. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Решение за създаване на коалиция от политически партии „България без цензура“, ВМРО – БНД, Земеделски народен съюз , Движение „Гергьовден“ за участие в изборите за членове на Европейски парламент на 25.05.2014г., както и Решение за разпределение на секционните избирателни комисии във връзка с провеждането на избори за Европейски парламент на 26.05.2019г.,  пълномощно без дата, удостоверяващо представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на  коалицията.
Комисията констатира, че при консултациите проведени при кмета на община Карнобат съгласие не е постигнато, поради което назначаването на секционните комисии следва да бъде извършено по реда на чл.91, ал.12 от ИК, по предложенията на партиите.
Пристъпвайки към разглеждане на предложенията на партиите и коалициите  за поименен състав на секционните комисии, както и за предложенията на партиите за разпределение на длъжностите в комисията, РИК Бургас констатира следното:
Предложението на ПП “ГЕРБ“ съдържа необходимата информация, представен е и списък на резервните членове.
Предложението на „Коалиция БСП за България“ съдържа необходимата информация, представен е и списък на резервните членове. С предложението е  заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.
Предложението на ПП „Национален фронт за спасение на България“ съдържа необходимата информация. С предложението е  заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.
Предложението на ПП „Движение за права и свободи“ съдържа необходимата информация. С предложението е заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.
Предложението на ПП „ВОЛЯ“ съдържа необходимата информация. С предложението е  заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат назначени единствено като зам. председатели.
Предложението на коалиция от партии- „Реформаторски блок“ съдържа необходимата информация.
Предложението на „ България без цензура“, ВМРО – БНД, Земеделски народен съюз , Движение „Гергьовден“ съдържа необходимата информация.
  Анализирайки предложенията на партиите и коалициите, РИК - Бургас констатира, че е налице конкуренция в предложенията на партиите относно длъжности в ръководствата на СИК, като повече от един субект е заявил желания за назначаване на конкретна  длъжност  в съответен СИК. Отделно е налице конкуренция в членския състав на секционните комисии, като предложенията на политическите субекти са извършени по такъв начин, че ако бъдат удовлетворени изцяло,  това би довело до назначаване на по-голям брой членове от необходимия в някои от секциите, както и  до незапълване на числения състав в други секции. Налице е и заявление на част от политическите субекти, квотите им в ръководствата на СИК да бъдат запълнени единствено само с определен вид длъжности.
Изложеното налага извод за невъзможност назначаването на членския състав на СИК и разпределението на ръководните длъжностите в тях да бъде извършено точно съобразно предложенията на партиите и коалициите. Налице е и заявена конкуренция за една и съща длъжност в ръководството на СИК. Отделно назначаването на членския състав съобразно тези предложения ще доведе до назначаване на по-голям брой членове от необходимия в някои от секциите, както и  до незапълване на числения състав в други секции.
Ето защо РИК - Бургас извърши разпределение на местата в ръководството и на членския състав, съобразявайки следното:
1.Съобразно влязло в сила решение на Районна избирателна комисия  - Бургас № 8-ЕП/13.04.2019 г., постановено в съответствие с Решение № 139-ЕП/10.04.2019г. на ЦИК за приемане на Методически указания за определяне съставите на СИК на територията на района и на общините в него, и на разпределение на местата  на ръководствата на СИК в изборите за членове на Европейския парламент от РБ, насрочени за 26.05.2019 г., разпределението на членовете на секционните комисии и на местата в ръководния състав на СИК е както следва:

Брой СИК ГЕРБ БСП за България ДПС Обединени патриоти ВОЛЯ Реформаторски блок ББЦ
59 143 119 59 59 59 9 9

  Места в ръководствата на СИК

Община Брой СИК ГЕРБ БСП за България ДПС Обединени патриоти ВОЛЯ
Карнобат 59 59 59 23 25 11

2.Районна избирателна комисия - Бургас съобрази квотите на партиите и коалициите, като извърши пропорционално разпределение на длъжностите между тях:
              Председатели    Зам. председатели        секретари         остатък
ГЕРБ                       19бр.                        19бр.                        19бр.                2 бр.                
БСП                       19бр.                       19бр.                       19бр.                2 бр                          
ДПС                          7бр.                           7бр.                           7бр.                  2 бр.
ОП                             8бр.                           8бр.                         8бр.                  1 бр.
ВОЛЯ                        3бр.                           3бр.                          3бр.                   2 бр.


 На случаен принцип се извърши разпределението на останалите 9 места в ръководствата на СИК, като следва:
За ГЕРБ :     зам. председател и секретар
За БСП        председател и зам. председател
За ДПС        председател и секретар
За ОП          председател
За ВОЛЯ      зам. председател и секретар

 3. Пристъпи се към разпределение на местата в СИК и тяхното ръководство съгласно поименните предложения на партиите. Доколкото бе възможно,  секционните комисии в предложенията на които липсва конкуренция за назначаване на ръководствата, съответно са в пълен състав, се назначаваха без изменение съгласно тези предложения. Секциите с по-голям брой членове от необходимото се редуцираха, като излишните членове се разпределяха по възможност в съседни секции, а тези с по малък брой се допълваха с членове от най-близки секции.
 Разпределението в СИК бе извършено съобразно описаните по-горе квоти при спазване на принципите за липса на мнозинство в тях, съответно разпределено ръководство, предложено от различни политически сили при паритет.
 Предвид изложеното и на основание: чл. 72, ал. 1, т. 4 от ИК във връзка с  чл. 89, ал. 1 от ИК и чл.91, ал.12 от ИК , Решение № 150-EП от 11.04.2019 г. на ЦИК и Решения № 4 - ЕП/13.04.2019 г.  и № 14 - ЕП/ 13.04.2019 г. на РИК– Бургас,
Районна избирателна комисия- Бургас,


РЕШИ:
 1. НАЗНАЧАВА секционни избирателни комисии в община Карнобат, съгласно поименните предложения на партиите и коалициите, след извършено преразпределение, съобразно приложения списък  представляващ неразделна част от настоящото решение.
 2. УТВЪРЖДАВА списък на резервните членове на СИК в община Карнобат.
 3. ИЗДАВА удостоверения на членовете на СИК в община Карнобат.
Неразделна част от това решение е Приложение № 1 на списъчния състав на СИК.
Приложение № 1 не се обявява поради обстоятелството, че съдържа личните данни на членовете на СИК.
Решението може да бъде оспорено пред ЦИК, чрез РИК- Бургас, в 3 (три) дневен срок от обявяването му, на основание чл. 73 от Изборния кодекс.
Решението е прието в …….. ч на заседание на РИК, проведено на 30.04.2019 година.

Председател:
Елка Стоянова


Секретар:
Георги Михов 

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Георги Кънчев Михов

* Публикувано на 01.05.2019 в 09:37 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 302-ЕП / 05.06.2019

    относно: ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

  • № 301- ЕП / 26.05.2019

    относно: Сигнал за неразрешена агитация в профил в социална мрежа

  • № 300- ЕП / 26.05.2019

    относно: Жалба от Димитър Бойчев – областен координатор на ПП ГЕРБ Бургас

всички решения