Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 33 - ЕП
Бургас, 30.04.2019

ОТНОСНО: Назначаване на секционни избирателни комисии в община Бургас за произвеждане на Изборите за членове на ЕП от Република България на 26.05.2019 г.

В законоустановения срок по чл. 91, ал. 9 от Изборния кодекс /ИК/ в Районна избирателна комисия - Бургас е постъпило писмо, с вх. № 41/22.04.2019 год. от кмета на община Бургас, към което са приложени документи за назначаване на СИК на територията на община Бургас, както следва:
1. Протокол от 16.04.2019 г. по чл. 91, ал.6 от ИК от проведените консултации при кмета на община Бургас, ведно с покана с изх.№ 90-00-14/12.04.2019 год., придружени с изискуемите съгласно чл. 91, ал.4 и ал. 5 от ИК  документи, а именно:
- Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 1545/2007 год., от 25.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „ГЕРБ“ към датата на насрочване на изборите и нейният представляващ, заедно с пълномощно № КО-Г-076/25.03.2019 год., и пълномощно № 001/27.03.2019 год. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Удостоверение № 15/03.07. 2018г., издадено от ЦИК за вписани промени в състава на „Коалиция БСП за България“, както и Решение за образуване на КП за участие с общи листи в изборите за 44 НС на РБ, насрочени за 26.03.2017г., заедно с пълномощно № ПНС-015-24/04.04.2019 год. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Коалиционно споразумение между ПП „НФСБ“; ПП „Атака“ и ПП „ВМРО“ за създаване на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, както и Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 358/2011год. от 25.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „Национален фронт за спасение на България“ към датата на насрочване на изборите, и нейният представляващ. Представени са още Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 7062/2005год. от 26.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „Атака“ към датата на насрочване на изборите и нейния представляващ, както и пълномощно от 08.04.2019 год., пълномощно от 04.04.2019 год., и пълномощно без дата, всички удостоверяващи представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на участниците в коалиционното споразумение. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 1235/2007год. от 25.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „ВОЛЯ“ към датата на насрочване на изборите и нейния представляващ, както и 2 бр. пълномощни без дата, удостоверяващи представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на политическата партия. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Удостоверение за актуално правно състояние издадено от СГС по ф.д. № 257/1990 год., от 21.03.2019г., удостоверяващо актуалната регистрация на ПП „Движение за права и свободи“ към датата на насрочване на изборите и нейния представляващ, придружено с пълномощно № 66/25.03.2019 год. и пълномощно № 66-14“ЕИ“2019, удостоверяващи представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на политическата партия. Представено е и предложение на политическата партия за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Предизборно политическо споразумение коалиция от партии-„Реформаторски блок“ , удостоверение за актуално правно състояние от СГС издадено по ф.д. № 875/2012 год., удостоверение за актуално правно състояние от СГС издадено по ф.д. №1661/1997 год.  и удостоверение за актуално правно състояние от СГС издадено по ф.д. № 2274/1990 год., удостоверение за актуално правно състояние от СГС издадено по ф.д. № 6019/2004 год., удостоверение за актуално правно състояние от СГС издадено по ф.д. № 492/2012 год., удостоверяващи актуалната регистрация на участниците в споразумението към датата на насрочване на изборите и представляващите ги. Представени са още пълномощно № 105/28.03.2019 год.,  пълномощно № 2/28.03.2019 год. и пълномощно № 8/15.04.2019 година. Представено е и предложение на КП „Реформаторски блок“  за поименен състав на секционните комисии, както и за разпределение на длъжностите в комисията;
- Решение за създаване на коалиция от политически партии „ България без цензура“, ВМРО – БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“ за участие в изборите за членове на Европейски парламент на 25.05.2014г., както и Решение за разпределение на секционните избирателни комисии във връзка с провеждането на избори за Европейски парламент на 26.05.2019г., Решение за разпределение на СИК във връзка с провеждането на избори за членове на ЕП от Република България на 26.05.2019 год., ведно с пълномощно без дата, удостоверяващо представителната власт на явилите се на консултациите лица по отношение на  коалицията.
Комисията констатира, че при консултациите проведени при кмета на община Бургас, съгласие не е постигнато, поради което назначаването на секционните комисии следва да бъде извършено по реда на чл.91, ал.12 от ИК, по предложенията на партиите.
Пристъпвайки към разглеждане на предложенията на партиите и коалициите  за поименен състав на секционните комисии, както и за предложенията на партиите за разпределение на длъжностите в комисията, РИК - Бургас констатира следното:
Предложението на ПП “ГЕРБ“ съдържа необходимата информация, представен е и списък на резервните членове. С предложението обаче е заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат разпределени единствено между председателските и секретарски места. Не е заявено желание за назначаване на зам. председатели от квотата на тази партия.
Предложението на „Коалиция БСП за България“ съдържа необходимата информация, представен е и списък на резервните членове. С предложението е  заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.
Предложението на ПП „Национален фронт за спасение на България““ съдържа необходимата информация. С предложението е  заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.
Предложението на ПП „Движение за права и свободи“ съдържа необходимата информация. С предложението е заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат разпределени между председателските, зам. председателските и секретарски места.
Предложението на ПП „ВОЛЯ“ съдържа необходимата информация. С предложението е  заявено полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  да бъдат назначени единствено като зам. председатели.
Предложението на коалиция от партии-„Реформаторски блок“ съдържа необходимата информация.
Предложението на „ България без цензура“, ВМРО – БНД, Земеделски народен съюз , Движение „Гергьовден“ съдържа необходимата информация.
  Анализирайки предложенията на партиите и коалициите, РИК Бургас констатира, че е налице конкуренция в предложенията на партиите относно длъжности в ръководствата на СИК, като повече от един субект е заявил желание за назначаване на конкретна  длъжност  в съответен СИК. Отделно е налице конкуренция в членския състав на секционните комисии, като предложенията на политическите субекти са извършени по такъв начин, че ако бъдат удовлетворени изцяло, това би довело до назначаване на по-голям брой членове от необходимия в някои от секциите, както и  до незапълване на числения състав в други секции. Налице е и заявление на част от политическите субекти, квотите им в ръководствата на СИК да бъдат запълнени единствено само с определен вид длъжности.
Изложеното налага извод за невъзможност назначаването на членския състав на СИК и разпределението на ръководните длъжностите в тях да бъде извършено точно съобразно предложенията на партиите и коалициите. Назначаване на полагащите се на партията длъжности в ръководния състав на СИК  единствено между председателските и секретарски места  би накърнило правата на останалите партии и коалиции, имащи право на тези места в ръководството. Налице е и заявена конкуренция за една и съща длъжност в ръководството на СИК. Отделно назначаването на членския състав съобразно тези предложения ще доведе до назначаване на по-голям брой членове от необходимия в някои от секциите, както и  до незапълване на числения състав в други секции.
Ето защо РИК Бургас извърши разпределение на местата в ръководството и на членския състав, съобразявайки следното:
1.Съобразно влязло в сила решение на Районна избирателна комисия - Бургас № 6 - ЕП/13.04.2019 г., постановено в съответствие с Решение № 139 - ЕП/ 10.04.2019г. на ЦИК за приемане на Методически указания за определяне съставите на СИК на територията на района и на общините в него, и на разпределение на местата  на ръководствата на СИК в изборите за членове на Европейския парламент от РБ, насрочени за 26.05.2019 г., разпределението на членовете на секционните комисии, и на местата в ръководния състав на СИК е както следва:

Брой СИК ГЕРБ БСП за България ДПС Обединени патриоти ВОЛЯ Реформаторски блок ББЦ
338 993 825 338 338 338 58 58

  Места в ръководствата на СИК

Община Брой СИК ГЕРБ БСП за България ДПС Обединени патриоти ВОЛЯ
Бургас 338 338 338 132 143 63

2.Районна избирателна комисия - Бургас съобрази квотите на партиите и коалициите, като извърши пропорционално разпределение на длъжностите между тях:
              председатели    зам. председатели        секретари         остатък
ГЕРБ                      112бр.                       112бр.                     112 бр.                2 бр.                
БСП                        112бр.                       112бр.                     112 бр.               2 бр                  
ДПС                         44бр.                        44бр.                       44бр.  
ОП                           47бр.                        47бр.                        47бр.                  2 бр.
ВОЛЯ                        21бр.                        21бр.                        21бр.


 На случаен принцип се извърши разпределението на останалите 6 места в ръководствата на СИК, като следва:
• За ГЕРБ :     председател и секретар
• За БСП        зам. председател и секретар
• За ОП          председател и зам. председател.

 3.Пристъпи се към разпределение на местата в СИК и тяхното ръководство съгласно поименните предложения на партиите. Доколкото бе възможно,  секционните комисии в предложенията на които липсва конкуренция за назначаване на ръководствата, съответно са в пълен състав, се назначаваха без изменение съгласно предложенията на партиите. Секциите с по-голям брой членове от необходимото, се редуцираха, като излишните членове се разпределяха по възможност в съседни секции, а тези с по-малък брой се допълваха с членове от най-близки секции.
 Разпределението в СИК бе извършено съобразно описаните по-горе квоти, при спазване на принципите за липса на мнозинство в тях, съответно разпределено ръководство, предложено от различни политически сили при паритет.

 Предвид изложеното и на основание: чл. 72, ал. 1, т. 4 от ИК във връзка с  чл. 89, ал. 1 от ИК и чл.91, ал.12 от ИК , Решение № 150-EП от 11.04.2019 г. на ЦИК и Решения № 4- ЕП/13.04.2019 г. и № 14- ЕП/ 13.04.2019 г. на РИК– Бургас,


Районна избирателна комисия- Бургас,

РЕШИ:
 1. НАЗНАЧАВА секционни избирателни комисии в община Бургас, съгласно поименните предложения на партиите и коалициите, след извършено преразпределение, съобразно приложения списък  представляващ неразделна част от настоящото решение.
 2. УТВЪРЖДАВА списък на резервните членове на СИК в община Бургас.
 3. ИЗДАВА удостоверения на членовете на СИК в община Бургас.
Неразделна част от това решение е Приложение № 1 на списъчния състав на СИК.
Приложение № 1 не се обявява поради обстоятелството, че съдържа личните данни на членовете на СИК.
Решението може да бъде оспорено пред ЦИК чрез РИК- Бургас в 3 (три) дневен срок от обявяването му, на основание чл. 73 от Изборния кодекс.
Решението е прието в …….. ч на заседание на РИК, проведено на 30.04.2019 година.

Председател:
Елка Стоянова


Секретар:
Георги Михов 

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Георги Кънчев Михов

* Публикувано на 01.05.2019 в 09:34 часа

Календар

Решения

  • № 302-ЕП / 05.06.2019

    относно: ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

  • № 301- ЕП / 26.05.2019

    относно: Сигнал за неразрешена агитация в профил в социална мрежа

  • № 300- ЕП / 26.05.2019

    относно: Жалба от Димитър Бойчев – областен координатор на ПП ГЕРБ Бургас

всички решения