Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 183-ЕП
Бургас, 22.05.2019

ОТНОСНО: Жалба от областен координатор на ПП „ГЕРБ“ за неразрешена предизборна агитация- поставяне на агитационни афиши не на установените за това места, с логото на КП „БСП за България“.

В РИК Бургас е постъпила жалба от Димитър Бойчев - областен координатор на ПП „ГЕРБ“, заведена в регистъра за сигнали и жалби с вх.№ 2 от 21.05.2018 г. Жалбата е приета от дежурните членове на РИК Бургас– Кремена Недкова Табакова и Емине Иляз Хасан в 13.21 часа на 21.05.2019 г. С жалбата РИК е сезиран за неразрешена предизборна агитация, изразяваща се в залепване на предизборни агитационни материали - афиши с логото на КП „БСП за България“ извън определените за поставяне на предизборна агитация места - по стволовете на дърветата по протежението на ул. „Морска 15“ в гр. Черноморец, общ. Созопол.

Съгласно чл. 183, ал. 3 от ИК агитационни материали се поставят на определени от кмета места, а на сгради, огради и витрини - с разрешението на собственика или управителя на имота, поради което дежурните членове на РИК – Бургас, приели жалбата, незабавно след приемането и за изясняване на фактическата обстановка, извършват служебна проверка на изложените обстоятелства.

Проведен е телефонен разговор с общинска администрация Созопол, в който е указано да се извърши проверка на място и да бъде докладвано на РИК незабавно по телефон. Изискана е и заповедта на кмета на община Созопол, с която са определени местата за поставяне на агитационни материали, тъй като служебната проверка на сайта на общината не установи такава заповед да е обявявана там.

От Община Созопол заявявят, че не е издавана нарочна заповед, с която да се определят места, на които да се поставят агитационни материали. Няма издавана заповед и за забрана на поставяне на агитационни материали на обществени места. От друга страна, мястото, посочено в жалбата, не представлява сграда, ограда или витрина, за да бъде извършвана проверка за наличие на съгласието на собственик и в тази посока не са предприемани действия.

По-късно същият следобед дежурните членове на РИК Бургас са уведомени от общинската администрация на гр. Созопол, че проверката на място е показала, че агитационни материали на посочените в жалбата места няма.

 

Предвид липсата на заповед на Кмета на Община Созопол, с която се определят нарочни места за поставяне на агитационни материали, както и на заповед, с която се забранява поставяне на агитационни материали на обществени места, РИК Бургас не може да обоснове извършено нарушение на разпоредбата на чл. 183 ал.1 от ИК.

С оглед горното, както и на осн.чл.72 ал.1, т.1,т.20 и т.29 от ИК, Районна избирателна комисия във Втори избирателен район- Бургаски,

Р Е Ш И :

           НЕ УСТАНОВЯВА НАРУШЕНИЕ на чл. 183, ал. 2, изр. 1 от ИЗ, извършено от КП „БСП за България“

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба от Димитър Бойчев - областен координатор на ПП „ГЕРБ“, заведена в регистъра за сигнали и жалби с вх.№ 2 от 21.05.2018 г. , .

           Настоящото решение може да бъде оспорено пред Централната избирателна комисия, в тридневен срок от обявяването му - по реда на чл. 73 от ИК.

 

Решението може да бъде оспорено пред ЦИК, чрез РИК-Бургас, в 3 (три) дневен срок от обявяването му, на основание чл.73 от Изборния кодекс.

 

           Решението е прието в …….. ч. на заседание на РИК, проведено на …………...05.2019 година.

 

Председател:

Елка Стоянова

 

Секретар:

Георги Михов 

 

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Георги Кънчев Михов

* Публикувано на 22.05.2019 в 20:18 часа

Календар

Решения

  • № 302-ЕП / 05.06.2019

    относно: ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

  • № 301- ЕП / 26.05.2019

    относно: Сигнал за неразрешена агитация в профил в социална мрежа

  • № 300- ЕП / 26.05.2019

    относно: Жалба от Димитър Бойчев – областен координатор на ПП ГЕРБ Бургас

всички решения