Районна избирателна комисия Бургас


РЕШЕНИЕ
№ 1- ЕП
Бургас, 07.04.2019

ОТНОСНО: Определяне начина на работа, приемане на решения на Районна избирателна комисия - Бургас относно произвеждане на изборите за членове на Европейски парламент от Република България на 26 май 2019 г., номерацията на решенията на Районна избирателна комисия- Бургас, начина на обявяване решенията на Районна избирателна комисия- Бургас.

На основание чл.72, чл.63 във връзка с чл.70, ал.4 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия- Бургас 

 

РЕШИ

 

  1. Заседанията на районна избирателна комисия- Бургас са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете й, съгласно чл.70,ал.3 от ИК. Съгласно изискванията на чл. 71,ал.1 от Изборния кодекс заседанията се излъчват в реално време в интернет, чрез интернет страницата на комисията, на която предварително обявява проект за дневния си ред;
  2. Заседанията на Районната избирателна комисия– Бургас ще се провеждат от 18:00 ч., на следния административен адрес: гр. Бургас, ул.”Цар Петър” № 1, сграда на Областна администрация Бургас. Заседанията се свикват по реда на чл.70,ал.1 от ИК. Членовете на комисията се уведомяват за датата на заседанието от лицата посочени в настоящото решение, поне 8 часа преди провеждане на същото, а при извънредни заседания – 2 часа преди него.  Уведомяването на членовете на РИК става посредством телефонно обаждане, кратко текстово съобщение или електронна поща.
  3. Районна избирателна комисия- Бургас приема решенията си с мнозинство две трети от присъстващите членове. Когато при приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на ИК.
  4. Решенията на РИК се приемат с поименно и явно гласуване, което се отразява в протокола. Гласува се „за” или „против”. Не се допуска гласуване „въздържал се”.
  5. Членовете на Районна избирателна комисия- Бургас могат да подписват протоколи и да подписват решения с „особено мнение”, по реда на чл.70,ал.8 от ИК.
  6. За заседанията на Районна избирателна комисия- Бургас се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря и се публикува на интернет страницата.
  7. Решенията, удостоверенията и текущата кореспонденция на Районна избирателна комисия- Бургас се подписват от председателя и секретаря.
  8. Когато председателят, съответно секретарят отсъства, решенията, протоколите и удостоверенията се подписват от секретаря, съответно от председателя и от заместник-председател.
  9. Когато отсъстват и председателят, и секретарят, решенията се подписват от заместник-председател и определен с решение на комисията член, предложени от различни партии и коалиции.
  10. Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на Районна избирателна комисия- Бургас се подпечатват с печата й.
  11. Председателят, секретарят и един от двамата зам.председатели на Районна избирателна комисия- Бургас ще представляват комисията пред медиите.
  12. Районна избирателна комисия- Бургас получава кореспонденция на адрес: гр. Бургас, ул.”Цар Петър” № 1 в деловодството си в часовете от 9:00 до 17:00 часа. и на e-mail: [email protected] – непрекъснато.
  13. На заседанията на районната избирателна комисия могат да присъстват лицата определени в чл.70,ал.10 от ИК.
  14. Районна избирателна комисия Бургас, създава и поддържа електронен публичен регистър на жалбите и сигналите подадени до комисията, и решенията по тях.
  15. Взетите от Районна избирателна комисия- Бургас решения относно произвеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България на 26 май 2019 г имат единна последователна номерация с арабски цифри, като след съответната арабска цифра се поставя тире и се добавя съкращение ЕП
  16. Районна избирателна комисия- Бургас обявява решенията си в деня на приемането им чрез поставяне на общодостъпно място в сградата на Областна администрация Бургас, находяща се на адрес: гр. Бургас, ул.”Цар Петър” № 1 и чрез публикуване на интернет страница на РИК-Бургас . На екземплярите от решенията, които се обявяват, се отбелязват датата и часът на поставянето им на общодостъпното място. Екземплярите от обявените решения се свалят не по-рано от три дни от поставянето им на общодостъпното място и се съхраняват в архива на комисията. Поставянето и свалянето се удостоверяват с подписите на най-малко двама от членовете на комисията.
  17. Мястото за обявяване на решенията на Районна избирателна комисия- град Бургас, ул.”Цар Петър” № 1 е таблото поставено в южния вход на лицевата фасада на сградата на Областна администрация Бургас.
  18. Решенията на районната избирателна комисия могат да се оспорват в срок до три дни от обявяването им пред Централната избирателна комисия.

           Решението на районната избирателна комисия, потвърдено с решение на Централната избирателна комисия, подлежи на обжалване по реда на чл. 98, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс пред тричленен състав на административния съд по местонахождение на съответната районната избирателна комисия. В останалите случаи решението на Централната избирателна комисия се обжалва пред Върховния административен съдя.

  1. Срокът за обжалване на решенията на Районна избирателна комисия- Бургас започва да тече от поставянето им на таблото за обяви, находящо се на южния вход на Областна администрация Бургас.
  2. Членовете на РИК следва да осигурят ежедневно и постоянно присъствие в работното помещение на комисията, с адрес Бургас, ул.”Цар Петър” № 1, сграда на Областна администрация Бургас, за периода от 06.04.-2019 г. До 14 дни след деня на изборите за изборите за членове на Европейски парламент от Република България, при спазване на следното работно време: от 09:00 часа до 17:00 часа, с изключение на времето, определено за провеждане на заседания.

21 . Определя следните официални средства за връзка с РИК: телефони 056 894 179 и 056 894 172, e-mail: [email protected]

 

       Решението е прието в 18.15 ч на заседание на РИК, проведено на 07.04.2019 година.

           

       Решението може да бъде обжалвано пред ЦИК, чрез РИК-Бургас, в 3 (три) дневен срок от обявяването му, на основание чл.73 от Изборния кодекс.

Председател: Елка Тодорова Стоянова

Секретар: Георги Кънчев Михов

* Публикувано на 10.04.2019 в 11:21 часа

Календар

Решения

  • № 302-ЕП / 05.06.2019

    относно: ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

  • № 301- ЕП / 26.05.2019

    относно: Сигнал за неразрешена агитация в профил в социална мрежа

  • № 300- ЕП / 26.05.2019

    относно: Жалба от Димитър Бойчев – областен координатор на ПП ГЕРБ Бургас

всички решения